Gå kurser och lyssna på föreläsningar!

Gå kurser och lyssna på föreläsningar!

Ny kunskap är aldrig fel. Kunskap kan man som tur är få på en massa olika sätt. Man kan läsa böcker, googla, kolla på youtubefilmer, gå kurser eller lyssna på föredrag och föreläsningar. Det finns alltid något nytt att lära sig och kunskapen kan man sen dra nytta av både i det privata och i arbetslivet.

Ta en kurs!

På kurser.se kan du söka efter olika kurser och föreläsningar som arrangeras i landet. En del är gratis, andra kostar en slant. På sidan kan du också söka efter distanskurser. Dessa är perfekta för den som inte hittar en bra kurs i närheten eller har svårt att binda upp sig på fasta tider.

Jag vill också uppmuntra till att gå kurser för nöjes skull och inte bara gå kurser som är bra i yrkeslivet. Man behöver göra sådant som är kul och avkopplande också, då orkar man prestera bättre på jobbet.

Ta en paus och få nya idéer

Jag hörde nyligen ett sommarprat med Ingvar Carlsson, Sveriges före detta statsminister. Han berättade om hur han efter en tur ute i naturen fick perspektiv på problem och svårigheter som gjorde det lättare att hitta lösningar på problem.

Denna strategi tror jag är helt rätt även om man är stressad och pressad, att låta hjärnan vila och göra någonting helt annat gör att man får förnyad kraft och ser saker och ting ur andra vinklar än tidigare.

Om du vill lyssna på Ingvar Carlsson och hur han hämtade kraft i naturen kan du besöka SR.se och söka dig fram till sommar och vinter i p1. På programmets webbsida finns mängder med sommarpratare från åren som gått som du kan lyssna till i efterhand.

Föreläsningar och evenemang

Förutom kurser.se kan du titta på vad högskolorna och universiteten i din närhet har för evenemang. Ibland har de föreläsningar och event som är öppna för allmänheten och som kan vara mycket intressanta att gå på.

I oktober kommer till exempel Stockholms Universitet att ha Forskardagarna. Det är ett två dagar långt event då doktorander föreläser om sina studier. Forskardagarna är planerade till 11-12 oktober och det kostar inget att gå dit och lyssna. En föreläsning jag tyckte lät väldigt intressant är ”Måste styrelseledamöter vara lojala?” av Jessica Östberg.

Som tur är finns även Internet så att man kan lyssna på föreläsningar från universitet och högskolor från andra länder. MIT-universitet har till exempel ett väl utbyggt bibliotek med videoföreläsningar som man kan titta på även i Sverige. Du hittar dem på ocw.mit.edu.

Tips till dig som funderar på att starta eget

Om du går i tankarna att starta eget finns det något som heter Starta företag-dagen. Denna arrangeras i samarbete mellan olika myndigheter och kommer hållas på flera platser i landet under hösten och vintern. Du hittar mer information om denna dag på verksamt.se som är en webbsida i samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket.

Föreläsningar om att starta eget kan även myndigheter som Skatteverket anordna, så kolla där också om du tycker sådana här evenemang låter lovande.

Om författaren

Elisabet administrator